Yvonne Huisman

Schuilt er een songwriter in jou?

Juul met gitaar

Juul doet niets liever dan liedjes schrijven. In het begin vond ze dat helemaal niet zo makkelijk. Maar door het heel veel te doen, gaat het haar steeds beter af. Wil jij ook een echte songwriter worden? Hier vast een paar tips!

1. Wil je een liedje schrijven dan is het handig te beginnen met de melodie. Misschien kun je zelf iets componeren maar dat hoeft helemaal niet. Er is vast wel een bestaand liedje dat je mooi vindt. Heb je er één gevonden, luister dan eerst een paar keer goed naar de instrumentale versie, dus die zonder woorden. Dan zit de melodie vast goed in je hoofd

2. Waarschijnlijk kwamen er bij het luisteren al beelden in je op. En misschien schoten zelfs de eerste zinnen al door je hoofd. Toch moet je nog even wachten met schrijven. Het is namelijk heel belangrijk eerst goed te bepalen waar je liedje over zal gaan: je oma waar je zo dol op bent, je hond die pas is overleden, een vriend waartegen je sorry wilt zeggen. Of wordt het iets heel anders?

3. Staat je onderwerp vast? Dan moet je eerst nog bepalen in welke taal je gaat schrijven. Nederlands is misschien het makkelijkst. Maar als je Engels prettiger vindt klinken, kan dat natuurlijk ook. Door veel naar Engelstalige liedjes te luisteren, leer je snel meer woorden.

4. De meeste songwriters starten met het schrijven van het refrein, eigenlijk het belangrijkste deel van het liedje. Let erop dat het lekker klinkt en goed rijmt. Dan ben jij al een eind op weg.

5. Na het refrein volgen de coupletten. Belangrijk is dat ook die een lekker ritme hebben en de zinnen goed lopen. Let er ook op dat je een beetje origineel bent. ‘Ik hou van jou en blijf je trouw’ kun je op heel veel manieren zeggen.

6. Is je tekst af, dan wordt het tijd om te schaven en schrappen (net als bij een boek!). Waar lopen de zinnen nog niet helemaal lekker? En misschien wil je sommige woorden nog veranderen? Kom je er niet helemaal uit, leg het liedje dan even weg. Een paar dagen verder kijk je er weer fris tegenaan en schiet dat ene woord je ineens te binnen. Ook is het slim om je nummer uit te proberen op anderen. Ga lekker zingen voor je vader en moeder, broertjes en zusjes, je klasgenoten. En schrik er dan niet van als je kritiek krijgt. Je zal zien, het liedje wordt er uiteindelijk alleen maar beter van.

7. Ben je helemaal tevreden? Dan moet je nog één ding doen: een goede titel verzinnen! Dat is overigens niet makkelijk hoor. Een titel moet namelijk niet alleen lekker klinken, je wilt er ook duidelijk mee maken waar je liedje over gaat. En daar heb je maar een paar woorden voor. Maar samen met je BFF moet jij daar als een echte songwriter wel uitkomen!

Hoop dat je wat aan deze tips hebt. En natuurlijk ben ik heel benieuwd naar het resultaat. Leuk als je het laat weten!